- De binnenstad van de hoofdstad Paramaribo is vrijdagavond op last van de politie afgesloten, nadat eerder op de dag het parlement werd bestormd.
- Er werd vrijdag door duizenden mensen geprotesteerd in Paramaribo tegen het beleid van president Santokhi en de economische crisis waar Suriname mee kampt.
- Tientallen mensen zijn mogelijk de Nationale Assemblée binnengedrongen en elders in de stad zijn benzinestations en winkels overvallen.
- Lees ook: 6 dingen die je moet weten over Suriname als oliestaat, na opnieuw een grote olievondst voor de kust
Het is onrustig in Suriname, een voormalige Nederlandse kolonie in Zuid-Amerika met ruim 600.000 inwoners. De binnenstad van de hoofdstad Paramaribo is vrijdagavond (lokale tijd) op last van de politie afgesloten nadat eerder op de dag het parlement werd bestormd.
De Surinaamse president Chan Santokhi waarschuwt vrijdagavond in een tv-toespraak voor “incidenten in verschillende wijken en buurten” en zegt dat het leger en de politie daarvoor zijn ingeschakeld.
In de Surinaamse binnenstad geldt tot 06.00 uur zaterdagochtend (10.00 uur Nederlandse tijd) een avondklok. Inwoners worden opgeroepen zich “niet op straat te begeven”. De Surinaamse autoriteiten hebben winkels opgeroepen ook zaterdag gesloten te blijven.
Protest tegen regering Santokhi en economische crisis
Er werd vrijdag door duizenden mensen geprotesteerd in Paramaribo, een stad met zo’n 240 duizend inwoners. Zij zijn boos om het beleid van Santokhi en de economische crisis waar Suriname mee kampt. Zo is de inflatie er ruim 54 procent en heeft het land een grote staatsschuld. “Chan, vertrek”, werd door demonstranten geroepen. Eerder deze week verliet de kleinste Surinaamse regeringspartij de regeringscoalitie uit ontevredenheid.
Het protest begon vrijdag gemoedelijk op het Onafhankelijkheidsplein in de stad maar ontaardde vervolgens in rellen. Over de bestorming van het parlement is nog weinig duidelijk, maar er zou brand hebben gewoed en de lobby zou zijn vernield.
Mogelijk ging het om tientallen mensen die de Nationale Assemblée binnendrongen. Elders in de stad zijn benzinestations en winkels overvallen. Op beelden die de Surinaamse nieuwssite Waterkant deelt is te zien hoe een man probeert een vrachtwagen vol militairen in brand te steken.
President Chan Santokhi veroordeelt dit alles ten zeerste en zegt er alles aan te doen de rechtsstaat en de democratische instituten te beschermen. Hij heeft een speciale taskforce opgericht die moet helpen de relschoppers op te sporen.
Zeker vijftig mensen zijn gearresteerd en twintig anderen zijn gewond geraakt na de rellen in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo. Het gaat voor zover bekend niet om levensbedreigende verwondingen, melden de autoriteiten aan nieuwssite Starnieuws zonder verder veel details te geven.
De Amerikaanse ambassade in Paramaribo veroordeelt het geweld en zegt dat de aanval op het parlementsgebouw ook "een onacceptabele aanval op de democratie is". Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt in het reisadvies voor Suriname voor de protesten. Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken liet vrijdag weten geen bericht te hebben ontvangen dat er Nederlanders gewond zijn geraakt bij de rellen.